چگونه مسمومیت غذایی را در خانه برطرف کنیم؟

چگونه مسمومیت غذایی را در خانه برطرف کنیم؟

مسمومیت غذایی ممکن است باعث اختلال در روند زندگی شما شود. علائم مسمویت غذایی شامل ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، تب و گفتگی عضلات است. این علائم ممکن است از یک ساعت تا یک هفته پس از مصرف غذای مسموم رخ دهد. در بسیاری از موارد، سموم یا باکتری ها به دلیل فرآوری یا نگهداری نادرست از مواد غذایی منتقل می شوند. با مراقبت صحیح، پس از گذشت چند روز، این میکروب ها به طور طبیعی از سیستم شما خارج خواهند شد. با این حال، نوزادان، زنان باردار و افراد مسن ممکن است نیاز به توجه ویژه ای داشته باشند. در صورتی که شرایط شما بهبود نیافت برای درمان مسمومیت غذایی نیاز به درمان و مراقبت های پزشکی خواهید داشت. برای اطلاع از نحوه درمان و رفع مسمویت غذایی در ادامه با ما همراه باشید.

تنظیم رژیم غذایی در زمان مسمومیت غذایی

مصرف مایعات
مصرف مایعات

مایعات زیاد بنوشید.

اگر مرتب استفراغ می کنید یا دچار اسهال شده اید، بدن به سرعت مایعات را از دست داده که منجر به کم آبی بدن می شود. تا جایی که می توانید مایعات بنوشید تا مایعات از دست رفته تامین شود. اگر نمی توانید مایعات را نگه دارید و بیش از حد حالت تهوع دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات نیاز است تا به بیمارستان منتقل شده و تحت نظر پزشک بستری شوید. نوشیدن مایعاتی مانند چای های بدون کافئین، آب سیب رقیق شده و… را امتحان کنید. غذاهایی مانند آبگوشت، سوپ و مرغ آبکی نیز به شما کمک خواهند کرد.

علاوه بر این موارد، می توانید یک نوشیدنی تامین کننده آب بدن تهیه کرده و بنوشید. به عنوان مثال، نصف قاشق چای خوری نمک، نصف قاشق چای خوری جوش شیرین، 4 قاشق غذاخوری شکر و 1 لیتر آب را مخلوط کرده و در طول روز بنوشید.

رفع مسمویت غذایی با مواد غذایی ملایم
رفع مسمویت غذایی با مواد غذایی ملایم

مواد غذایی مناسب برای معده را میل کنید.

اگر احساس گرسنگی کردید و حالت تهوع شما کمی فروکش کرد، مواد غذایی مانند موز، برنج، سیب و نان تست میل نمایید. این گونه مواد غذایی، معده شما را آرام کرده و تهوع و استفراغ را کاهش می دهد. نمک، پوره سیب زمینی و سبزیجات پخته برای معده در زمان مسمومیت غذایی مناسب نیستند و بهتر است از مصرف آن ها خودداری نمایید.

درمان مسمویت غذایی
کاهش لبنیات

مصرف محصولات لبنی را متوقف کنید.

زمانی که بدن شما با مسمومیت غذایی روبه رو است، سیستم گوارش نیز در حالت موقتی عدم تحمل لاکتوز به سر می برد. به همین دلیل، مصرف انواع لبنیات مانند کره، شیر، پنیر، ماست و… را به طور موقت متوقف نمایید تا زمانی که مطمئن شوید مسمومیت غذایی کاملا رفع شده و بدن به حالت طبیعی برگشته است.

غذاهای تهوع آور
غذاهای تهوع آور

از مصرف غذاهای تهوع آور خودداری کنید.

زمانی که دچار مسمومیت غذایی هستید، مصرف برخی مواد غذایی پرادویه و چرب که هضم آن ها برای بدن مشکل است، شرایط شما را وخیم تر خواهد کرد. بهتر است برای درمان مسمومیت غذایی از مصرف این گونه مواد پرهیز کرده و علاوه بر آن غذاهای پر فیبر مانند مرکبات، حبوبات، غلات سبوس دار، مغزها و… را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

مصرف الکل و کافئین
مصرف الکل و کافئین

از مصرف الکل و کافئین پرهیز کنید.

الکل و کافئین ممکن است در هنگام مسمومیت غذایی حال شما را بدتر کند. بنابراین بهتر است از مصرف این گونه مواد پرهیز نمایید. کافئین و الکل ادرار آور بوده و باعث می شود آب بیشتر از دست بدهید و در صورت ترکیب با استفراغ و اسهال، مشکلات جدی به بار خواهد آورد.

بیشتر بخوانید: چگونه با کاهش آمونیاک مشکلات گوارشی را رفع کنیم؟

درمان مسمویت غذایی
درمان مسمویت غذایی در خانه

درمان خانگی مسمومیت غذایی

راه های بسیاری هست که می توانید با استفاده از آن ها به راحتی و در خانه به رفع مسمومیت غذایی کمک کنید، به عنوان مثال:

  • آب برنج بنوشید: این روش به آرامش معده و رفع سوء هاضمه کمک کرده و علاوه بر آن باعث هیدراته نگه داشتن بدن خواهد شد.
  • مکمل پروبیوتیک مصرف کنید: این مواد به بازیابی باکتری های خوب روده و تسریع روند بهبودی کمک خواهند کرد. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، احتمالا مصرف پروبیوتیک روش خوبی برای درمان مسمومیت غذایی نیست و بهتر است با پزشک مشورت کنید.
  • سرکه سیب بخورید: یکی دیگر از داروهای محبوب خانگی برای درمان مسمومیت غذایی مصرف سرکه سیب است. سرکه سیب با خواصیت ضد میکروبی داشته و میکروب را از بدن دفع می کند. دو قاشق غذاخوری سرکه را در یک فنجان آب داغ مخلوط کرده و بنوشید. همچنین می توانید سرکه سیب را به تنهایی نیز میل نمایید.
  • از گیاهان دارویی استفاده کنید: برخی از گیاهان دارویی خاصت ضد میکروبی داشته و می توانند علائم مسمومیت را کاهش دهند. آب ریحان یا چند قطره روغن ریحان، دانه زیره، آویشن، رزماری، گشنیز، مریم گلی، سکنجبین و رازیانه از گیاهانی هستند که به درمان مسمومیت غذایی کمک خواهند کرد.
  • عسل و زنجیل میل کنید: مخلوطی از عسل و زنجبیل را در آب گرم می تواند به کاهش درد معده و رفع مسمومیت غذایی کمک کند. برای مصرف می توانید چند برش پوست زنجبیل تازه را در آب داغ ریخته و دم کنید، یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کرده و بنوشید. به جای زنجبیل تازه می توانید از پودر زنجبیل نیز استفاده کنید. (به هیچ عنوان به کودک زیر یک سال عسل ندهید، زیرا ممکن است باعث بوتولیسم در نوزادان شود.)
استراحت کافی
استراحت کافی

به خوبی استراحت کنید.

اگر دچار مسمومیت غذایی شده اید، بهتر است تا زمان بهبودی در خانه مانده و استراحت کنید. زمانی که بدن شما برای از بین بردن سموم در حال مبارزه است، احساس خستگی خواهید کرد. بهتر است به مدت 48 ساعت به طور مطلق استراحت کرده تا بدن انرژی لازم را بازیابی نماید. از انجام فعالیت های شدید خودداری کنید.

به هیچ عنوان وعده های سنگین غذایی نخورید. در این مدت بدن به استراحت و فرصتی برای بهبودی نیاز دارد. در طول یکی دو روز اول مسمومیت، از خوردن زیاد خودداری کنید. اگر مرتب دچار اسهال و استفراغ می شوید، دستان خود را به خوبی شسته تا از انتشار میکروب جلوگیری کنید.

در صورت تب شدید یا سردرد، می توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. به هیچ عنوان داروی ضد اسهال و سر خود دارو مصرف نکنید. در صورت استفاده از داروهای تسکین دهنده، بهتر است از مصرف آن ها با مواد غذایی خودداری کنید، زیرا خطر ورم معده یا زخم معده را افزایش می دهد. برای تشخیص و درمان مسمومیت غذایی شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.

برای مطالعه بیشتر: چگونه با تغذیه سالم به سلامت روده کمک کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *