چگونه روزه داری بر سلامت روده تاثیر می گذارد؟

چگونه روزه داری بر سلامت روده تاثیر می گذارد؟

هزاران میکروارگانیسم در روده شما زندگی می کنند که به تجزیه مواد غذایی و ایجاد مواد مغذی مانند ویتامین های گروه B و ویتامین K کمک می کند. هنگامی که این ارگانیسم ها فیبر غذایی را هضم می کنند، ترکیباتی ایجاد کرده که به نظر محققان برای عملکرد عضلات و پیشگیری از بیماری های گوارشی بسیار مهم است. اشکالات روده ما حتی بر احساسات و شناخت ما تأثیر می گذارند و سیگنال هایی را بین مغز و دستگاه گوارش ارسال می کنند. اما تاثیر روزه بر سلامت روده چگونه است؟!

به نظر می رسد، فقط آنچه می خورید بر تعادل ظریف میکروارگانیسم ها در روده شما تأثیر می گذارد. اما تحقیقات جدید نشان می دهد که وقتی غذا نمی خورید، میکروبیوم شما تا حد زیادی تحت تأثیر قرار می گیرد. از آنجایی که در زمان روزه داری در طول روز غذا نمی خورید و زمان بندی خوردن متفاوت است، میکروبیوم ها تحت تاثیر قرار گرفته و در نهایت روده ها بهتر کار خواهند کرد. در ادامه بیشتر در مورد تاثیر روزه بر سلامت روده صحبت خواهیم کرد.

تاثیر روزه بر دستگاه گوارش
تاثیر روزه بر دستگاه گوارش

چگونگی تاثیر روزه داری بر سلامت روده

در روزه داری آنچه می خورید را محدود خواهید کرد. به این صورت که در ساعات مشخصی از روز غذا خورده و در طول روز غذا نخواهید خورد. تحقیقات نشان می دهد که در صورتی که از مواد غذایی مناسبی استفاده کنید، روزه منجر به کاهش وزن، بهبود عملکرد متابولیسم و کاهش خطر دیابت و سرطان خواهد شد.

البته توجه داشته باشید که خانم هایی که باردار یا شیرده هستند و کسانی که سابقه بی نظمی در غذا خوردن دارند، نباید هیچ عنوان روزه بگیرند.

روزه داری می تواند آرایش میکروبیوم شما را نیز تغییر دهد. هنگامی که غذا را حذف می کنید، ترکیب میکروبیوم تغییر می کند. یک باکتری خاص (Akkermansia muciniphila) که با نشانگرهای سلامتی مثبت مانند کاهش التهاب روده و سد روده سالم همراه است، به سرعت گسترش می یابد.

زمانی که روزه می گیرید، در 24 ساعت، 16 ساعت روزه هستید و 8 ساعت باقی مانده را غذا می خورید. به این ترتیب تغییراتی را در سطح سلولی یا میکروبیوم مشاهده خواهید کرد.

شاید این مطلب هم دوست داشته باشید: چگونه در ماه رمضان وزن کم کنیم؟

میکروبیوم روده ای ناشتا

زمانی که ما غذا مصرف نمی کنیم، سطح انسولین ما کاهش می یابد. در طی یک دوره ناشتایی طولانی مدت، انسولین به اندازه کافی پایین می رود تا گلوکز ذخیره شده را برای انرژی آزاد کند. با گذشت زمان، تکرار این چرخه ها به کاهش کلی وزن کمک می کند.

تاثیر روزه بر سلامت روده کمتر مربوط به محل کالری شماست و بیشتر به استراحت در سیستم هضم کمک می کند. همان طور که در مورد تأثیر مواد غذایی بر روی میکروبیوم شما صحبت کردیم، از آنجایی که روده شما زنده است شما میزبان تریلیون باکتری، قارچ، پروتیست و … در روده هستید و عادت های روزمره شما مستقیماً بر محیط زندگی آنها تأثیر می گذارد. و مانند همه موجودات زنده، روده شما نیز به استراحت نیاز دارد. با روزه گرفتن روده استراحت خواهد کرد.

تاثیر روزه بر سلامت روده
تاثیر روزه بر سلامت روده

برخی از مواردی که بهتر است برای سلامت روده خود در زمان روزه داری به آن ها توجه داشته باشید به صورت زیر است:

مصرف کالری خود را در بین سحر و افطار محدود نکنید.

روده شما برای زنده ماندن به غذا احتیاج دارند. هنگامی که بدن گرسنگی می کشد (مانند زمانی که روزه هستید) از تنوع باکتری در روده کاسته می شود، به همین دلیل است که توصیه می کند در وعده های سحر و افطار به میزان کافی کالری دریافت کنید یا اگر در طول روز گرسنه می شوید روزه نگیرید.

داروهای گیاهی مصرف کنید.

 برای این که تاثیر روزه بر دستگاه گوارش را مشاهده کنید بهتر است پس از افطار گیاهان دارویی بیشتری در رژیم غذایی خود قرار دهید. دمنوش نعناع یکی از بهترین دمنوش ها برای بهبود و سلامت دستگاه گوارش است. زمانی که روزه هستید و معده شما مدت زمان طولانی خالی است نیاز به تقویت دارد. برای تقویت معده می توانید این دمنوش را میل نماید. این دمنوش همچنین از بوی بد دهان جلوگیری کرده و برای کاهش دمای بدن نیز مناسب است. پس از تهیه کردن این دمنوش، می توانید آن را با کمی لیموی تازه یا عسل میل نمایید تا به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک کند. اگر تمایلی به مصرف چای نعناع ندارید، می توانید مقداری روغن نعناع را روی شکم خود بمالید تا از بروز نفخ در طول روز جلوگیری شود.

گیاهان زیر نیز در هنگام روزه داری به سلامت روده و جلوگیری از نفخ کمک خواهند کرد:

  • بومادران: گیاه بومادران را جوشانده و با کمی عسل و لیمو میل نمایید. این گیاه به هضم غذا کمک کرده و درد شکم را رفع می کند.
  • زنجبیل: در طب سنتی استفاده از زنجبیل برای سلامت روده و معده بسیار توصیه شده است. مصرف این گیاه مفید مانع از التهاب شده و نفخ معده را کاهش می دهد.
  • رازیانه: رازیانه را با شیرین بیان جوشانده و به صورت دمنوش میل نمایید. ترکیب رازیانه با زعفران نیز از بروز زخم معده در ماه رمضان جلوگیری خواهد کرد.
  • گلپر: دمنوش گلپر به هضم بهتر غذا کمک کرده و اسید معده را تنظیم خواهد کرد. گلپر برای درمان یبوست و نفخ معده نیز مفید است.

همان طور که اشاره کردیم، با کم غذا خوردن و استراحت روده، تاثیر روزه بر سلامت روده به خوبی نمایان خواهد شد. توجه داشته باشید که تنها در صورتی مجاز به روزه داری هستید که برای شما آسیبی نداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *